top of page
  • Foto van schrijverASSULAB

Brengt het wegvallen van de woonbonus nog opportuniteiten met zich mee?

Bijgewerkt op: 13 jan. 2020

Vanaf januari 2020 zal de woonbonus verdwijnen. Dit zijn de fiscale voordelen die u geniet via de hypothecaire lening voor uw enige en eigen woning. Het gevolg :alleenstaanden met een gemiddelde lening betalen zowat €20.000 extra belastingen (op 25 jaar), terwijl voor koppels de rekening tot meer dan €40.000 kan oplopen.


Ter compensatie verlaagt de Vlaamse regering de registratierechten van 7 naar 6%, en naar 5% wanneer u een grondige energierenovatie uitvoert. Op een huis van 250.000€ komt dit dus neer op een korting van €2.500 (1% korting) of €5.000 (2% korting). Er is een belangrijk aandachtspunt voor wie een nieuwbouw koopt. U betaalt dan immers geen registratierechten, maar wel 21% btw. In dit geval bent u dus niet enkel het voordeel van de woonbonus kwijt, maar kan u ook niet profiteren van de lagere registratierechten.


Conclusie: de lagere registratierechten wegen niet op tegen de weggevallen woonbonus.


Goed nieuws: Toch zijn er nog enkele andere zaken waarmee we voordeel doen:

  • Er verandert helemaal niks voor mensen die vandaag al de woonbonus krijgen.

  • Voor personen niet meer kunnen genieten van de woonbonus hebben een fiscale aftrekkorf vrij, namelijk het langetermijnsparen. Hier kan u een premie van een deze levensverzekering fiscaal inbrengen waardoor u een belastingvoordeel geniet. Dit voordeel kan tot 30% oplopen afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

  • Als u een tweede verblijf koopt zoals een woning die u verhuurt of een vakantiehuis, dan valt dit niet onder de woonbonus, maar wel onder een federaal stelsel. Op dit moment is daarvoor nog een fiscaal voordeel mogelijk. Ook kan u de financiering hiervoor een duw in de rug geven via een voorschot uit uw verzekeringspolis, zie puntje hieronder.

  • Wist u dat u een voorschot kan nemen op uw groepsverzekering (als loontrekkende) of op uw IPT (als zelfstandige) voor de verbouwing van uw eigen woning of de aankoop van een buitenverblijf in de EER? Dit is bij de meeste verzekeraars maximaal 60% van de opgebouwde reserve waardoor u van de opgebouwde centen nu al kan genieten en niet moet wachten tot pensionering. Hiermee kan u uw eigendom verfraaien en/of een buitenverblijf aankopen in de EER dat u bijgevolg belastbare inkomsten gaat opleveren. U hoeft hiervoor niet langs te gaan bij een notaris en vermijd notariskosten en gaat enkel beperkte intrest betalen op het ontleende bedrag dat doorgaans lager is dan de intrest van een woonkrediet.


Hebt u vragen over het opstarten langetermijnsparen, IPT, groepsverzekeringen, opvragen van uw voorschot en/of andere fiscale optimalisaties? Dan horen we dit graag. Wij hebben de geschikte ervaring en kennis om uw LIFE PROTECTION PLAN op maat op te stellen.


Tot binnenkort,

ASSULABRay De Roover-Tilleman

Telefoon: 0477 32 98 03

Locatie: de afspraak gaat door bij u op kantoor of bij u thuis wanneer het u best past Bronnen artikel: Kapitale vragen van NN: artikel van 07/09/2018; M3makelaars.be


110 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page