top of page
  • Foto van schrijverASSULAB

Is beleggen dan echt zo risicovol?

We got you covered!


Want waar we vorige week vertelden dat beleggen echt het nieuwe sparen is, weten we ook dat een deel van onze klanten vaak nadenkt over de mogelijke risico’s die beleggen met zich meebrengt.


Ja, er zijn inderdaad algemene risico’s, maar het zijn net die risico’s waarover wij bij ASSULAB advies kunnen geven om zo de risico’s voor u te spreiden en te minimaliseren.


Hoe we dat dan concreet doen?


Verspreid de investering over meerdere producten.

Wie minder risico wil lopen, kan zijn investering best spreiden over meerdere producten of categorieën. Moest er toch opeens een dalende trend zijn in één van de fondsen of bedrijven waarin u belegt, dan is de schade veel beperkter. Ga voor investering in duurzame bedrijven waaronder Microsoft zit maar ga bijvoorbeeld ook een keer voor een investering in water en/of robotica. Of wat dacht je van vastgoedfondsen? Er is voor iedereen wel een leuke mix samen te stellen. Wij doen dat samen met u.


Ga voor een wereldwijde spreiding

U kiest best niet voor 1 specifiek aandeel maar ook niet voor 1 specifiek land. Ga ook hier voor een mooie spreiding wereldwijd. Zo vermijd u dat bepaalde gebeurtenissen in Amerika bijvoorbeeld impact hebben op uw investeringsportefeuille.


Koop frequent

Ons advies is om maandelijks te sparen in uw gekozen fondsen, dit kan trouwens al vanaf €50. Zo gaat u optimaal gebruik maken van de fluctuaties oftewel het op en neer gaan van de markt. Wanneer de markt laag staat kan u meer items kopen die dan later ook meer waard worden dus alleen maar voordelen. En ja, als u eenmalige een grote som zou storten van €5.000 bijvoorbeeld en de markt staat die dag laag dan daalt je investering in 1x plots. Daarom dus de spreiding die we steeds adviseren. Heb je toch een grote som die je in 1 keer wenst te plaatsen in je keuzen van fondsen? Dan hebben we hier een automatische drip feed aan gekoppeld waarbij uw geld in gelijke delen wordt gestort in dat fonds met een spreiding in de tijd. Dus dat u ook van die fluctuaties optimaal kan genieten en u hier niet over hoeft wakker te liggen.


U kiest zelf de mate van het risico

Gaat u voor een defensieve strategie, dan kiest u een lage koersbeweeglijkheid en meer stabiliteit. Hier mikt u meestal op een hoger rendement dan een spaarboekje maar met weinig risico. Weet wel dat het nemen van iets meer risico een mogelijk hoger rendement zal opleveren. Een goede mix hierin is aan te raden.


Vergelijk rendementen

Het verleden kan zelden de toekomst voorspellen, en toch is het een goede tip om de historische voortgang van het bedrijf of fonds waarin u wil investeren eens te bekijken. Op die manier is het mogelijk om te zien welke bedrijven of fondsen doorheen de jaren stabiel zijn gebleven. Dat gaan we voor u ook na.


Denk na over uw budget

Beleggen kan al vanaf een klein bedrag en als beginnend belegger is dat vaak een goede zet. Kies vooral voor een bedrag dat u maandelijks kan en wil opzijzetten. Gooi dus niet meteen alles in de strijd, om dan nadien uit noodzaak te moeten verkopen omdat u het geïnvesteerde geld opnieuw nodig heeft.


Een voorbeeld: u start op 33 jarige leeftijd met het sparen van €100 per maand. Je kiest zoals hierboven aangegeven een goede set van fondsen. Uw geschatte eindresultaat is op 65 jaar +/- €165.000 in een gematigd scenario en zelf +/- €1.745.000 bij een gunstig scenario terwijl je €40.000 erin stopt. Dit zijn magische bedragen die de samengestelde intrest en kracht van de beurs goed weergeven.


Lees hier onze andere blog over start to beleggen.


De moeite waard om eens een vrijblijvende berekening te laten opmaken! ;-). Vraag dit vandaag nog aan en laat je geld voor je werken


Tot binnenkort,

ASSULABTelefoon: 0477 32 98 03

Mail: info@assulab.be

35 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page