top of page
  • Foto van schrijverASSULAB

Ligt u wakker van uw pensioen?

Bijgewerkt op: 13 jan. 2020

Op pensioen gaan zal voor sommigen dichtbij zijn en voor anderen zeer veraf. Toch hebt u er baat bij om stil te staan bij enkele vragen hieromtrent. Wij loodsen u hier graag door en komen graag vrijblijvend en gratis tot bij u om uw persoonlijke situatie te analyseren en optimaliseren.


Hoe zorgt u ervoor dat u levenslang kan genieten en niet op comfort moet inboeten bij pensionering? Stel uzelf eerst de volgende vragen:

  • Wanneer kan ik op pensioen en hoeveel bedraagt mijn wettelijk pensioen? Op www.mypension.be kan u uw eigen pensioendossier consulteren en nakijken wanneer u ten vroegste op pensioen kan gaan en hoeveel de schatting is van uw wettelijk pensioen. Het gemiddeld maandelijks bruto pensioen bedraagt : Voor een zelfstandige : Vrouw gemiddeld 435€ , man gemiddeld 612€. Voor een werknemer : Vrouw gemiddeld 897€ , man gemiddeld 1.112€ Voor een ambtenaar : Vrouw gemiddeld 2.499€ , man gemiddeld 2.755€

  • Welke kosten vallen weg? Is uw huis tegen dan volledig afbetaald? Zijn uw kinderen tegen dan afgestudeerd? Zijn er bepaalde kosten die voortaan wegvallen zoals een extra wagen?

  • Welke kosten staan u nog te wachten? Zijn er na meer dan dertig jaar dringende renovatiewerken nodig aan uw huis? Wat als u plots ziek wordt of extra zorg nodig hebt? Wilt u graag uw kinderen of kleinkinderen een financieel duwtje in de rug geven? Heeft u nu een bedrijfswagen en moet u dan een eigen wagen aankopen?

  • Welke leuke plannen hebt u nog? Op pensioen gaan, betekent ook genieten van uw oude dag na vele jaren hard werken. U hebt vanaf uw pensioen veel meer tijd om in te vullen, maar ook om geld uit te geven. Is er een speciale hobby waarop u zich wilt storten? Wilt u graag nog een stukje van de wereld zien? Zou u graag wat meer uit eten gaan ?

  • Wat gaan uw gemiddelde maandelijkse uitgaven zijn? Vind u het moeilijk om dit in te schatten, dan geven we graag gemiddelden mee. Gemiddeld leeft de Belg na zijn pensionering nog 23 jaar. Een gepensioneerde alleenstaande geeft zo’n €1733 per maand uit, voor een koppel is dat €2599.

  • Wanneer moet ik aan mijn inkomen bij pensionering beginnen denken? Ten slotte is het belangrijk op tijd te beginnen met deze denkoefening én met het samenstellen van een pensioenplan. Als u 30 bent, lijkt 65 ver weg. Toch levert een kleine continue spaarinspanning vanaf een jonge leeftijd op lange termijn het beste resultaat op. Zo hoeft u mits een haalbare inspanning niet aan comfort te moeten inboeten bij pensionering en kan u uw dromen waarmaken.

Eens al deze vragen beantwoord zijn, krijgt u ruw beeld van uw situatie en een mogelijke pensioenkloof. Er bestaan tal van manieren om een pensioenplan op maat op te stellen en om te sparen voor later om deze kloof te dichten. Wij kunnen hiervoor de geschikte oplossing voor u aanbieden na een ver doorgedreven analyse. Wilt u dit samen met ons bekijken? Dan helpen we u graag verder.


Tot binnenkort,

ASSULAB

Denkt u na over uw financieel comfort bij pensionering?


Ray De Roover-Tilleman

Telefoon: 0477 32 98 03    Mail: ray@assulab.be

Locatie: de afspraak gaat door bij u op kantoor of bij u thuis wanneer het u best past

Bronnen artikel: Kapitale vragen van NN: artikel van 06/12/2011; rubriek Pensioen NN

53 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page