top of page
  • Foto van schrijverASSULAB

START TO: BELEGGEN

Bijgewerkt op: 5 jan. 2021

Het spaarboekje brengt deze tijd amper iets op. Wie dus niet wil ‘verarmen’ moet zijn geld gaan diversifiëren. Beleggen in aandelen is dus geen optie meer, maar eerder een noodzaak. Maar, hoe begint u eraan en in welke fondsen kan u dan best beleggen?


Geen zorgen, bij Assulab dompelen we u graag onder in de wereld van beleggingen en met succes. Veel van onze klanten werden in het begin afgeschrikt door het woord ‘aandelen’ en zijn nu fervente beleggers, door middel van onze begeleiding!


STAP 1: Laat uw risicoprofiel bepalen.

Laat door ons uw risicoprofiel bepalen. U hebt zelf de touwtjes in handen en volgt volledig uw eigen profiel en dus ook buikgevoel. Nadat het profiel bepaald is, zal u kunnen kiezen uit een hele reeks van fondsen.


STAP 2: Welk budget heeft u nodig om te kunnen starten?

Vanaf € 50 per maand kan u in ons uitgebreide fondsenaanbod zeker een geschikte mix vinden. U zou ervan versteld staan hoeveel extra geld die € 50 u over de tijd heen gaan opbrengen.


De meest waardevolle tip: koop aandelen met geld dat u jarenlang kan missen. Het zou zonde zijn om aandelen te moeten verkopen tegen een te lage waarde op het moment van verkoop, net omdat u het geld plotseling toch nodig hebt.


STAP 4: Waarvan koopt u dan best aandelen?

De beurs is een wisselend gegeven. De ene dag gaat het goed met het bedrijf waarin u wil investeren, de andere dag lijkt het weg te zakken (maar ook dat kan tot unieke koopjes leiden). Als beginnende belegger is het aan te raden te kiezen voor een brede mix van fondsen. Op die manier wordt u met één aankoop meteen aandeelhouder van meerdere bedrijven en op die manier is het risico dus heel goed gespreid.


STAP 5: Moet u de beurs de hele dag volgen?

Nee, liever niet. Wat vaak gebeurt is dat mensen de hele dag hun aandelen op de voet volgen, waardoor er in paniek weleens aan een veel te lage prijs of zelfs met verlies verkocht wordt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat aandelenportefeuilles die men eigenlijk vergeten was, het meeste opbrengen. Hier is de kans het grootst in het geval van een frequente storting.


Wat wel aan te raden is, is om hulp van een expert in te schakelen. Wij bij Assulab kunnen en willen u hier maar al te graag in begeleiden. Bent u dus gebeten door de bovenstaande informatie en wenst u te weten wat beleggen voor u kan opbrengen? Contacteer ons dan, zodat wij voor u een analyse kunnen opstellen en kunnen aangeven wat uw persoonlijke mogelijkheden zijn.


Wist u dat?

Wist u dat alle sustainable/duurzame fondsen het de laatste tijd zeer goed doen? Het welbekende bedrijf ‘Microsoft’ maakt deel uit van bepaalde duurzame fondsen, net omdat de term ‘duurzaam’ niet enkel draait om de ecologische factor, maar ook bijvoorbeeld het verbieden van kinderarbeid in de workflow. Dergelijke bedrijven worden gescand op basis van het ESG-criteria, wat betekent dat ze moeten voldoen aan criteria op vlak van milieu, maatschappij én een goed bestuur.Hoe wij nu net te werk gaan om uw risico’s in te perken en de hoogte mogelijke return te verkrijgen?

Het op en neer gaan van de aandelenmarkt zorgt automatisch voor een aantal risico’s. Maar het is net door de juiste kennis in te zetten, dat dit in een gigantisch voordeel omgezet kan worden.


- We kiezen steeds voor een zeer divers portfolio van fondsen. Deze zijn zowel geografisch als naar type bedrijven als naar de verhouding tussen obligaties en aandelen zeer mooi verspreid. Kies dus beter voor een basis van fondsen uit bedrijven wereldwijd in plaats van fondsen uit puur Belgische bedrijven. Ook de spreiding in sectoren is hier zeer belangrijk.


- In het gekozen fonds gaan we op regelmatige basis een bepaald bedrag storten. Een storting kan trouwens al vanaf € 50. Ons advies hierin is om te kiezen voor maandelijkse stortingen. Op die manier maakt u optimaal gebruik van de fluctuaties van de markt. Wanneer de markt laag staat, kan u dus meer items kopen, die later dan ook weer meer zullen opbrengen. WIN-WIN dus. U kan ervoor kiezen om eenmalig een grote som te storten van bijvoorbeeld € 5.000, maar als uw gekozen fonds dan die dag laag staat of plotseling zakt in waarde, dan daalt die grote investering natuurlijk in één keer. Daarom dat wij als adviseur heel bewust kiezen voor een spreiding. Wenst u toch absoluut één groter bedrag te plaatsen op uw keuze van fondsen? Dan hebben we een automatische drip feed gekoppeld, waarbij het geld dat u investeert in gelijke delen gestort wordt, met een mooie spreiding in de tijd. Ook hier maakt u dus weer optimaal gebruik van de fluctuaties in de markt.


- U kiest zelf de mate van risico. Kiest u voor een defensieve strategie, dan valt uw keuze op een lage koersbeweeglijkheid en meer stabiliteit. Hier mikt u dus meestal op een hoger rendement dan een spaarboekje, maar dan met weinig risico. Wees er u bewust van dat het nemen van iets meer risico, mogelijks een hoger rendement zal opleveren.


Uitgewerkt voorbeeld: U kiest voor een lange termijn belegging en start op 33 jarige met het sparen van €100 per maand. Zoals hierboven aangegeven kiest u voor een mooie ‘set’ van fondsen. Het geschatte eindresultaat – in een gematigd scenario – kan dan +/- € 165.000 zijn, en in een gunstig scenario zelfs +/- €1.745.00, terwijl u er op het einde van de rit maar € 40.000 ingestoken heeft.


De moeite waard om dat spaargeld in 2021 op een andere manier opzij te zetten lijkt ons 😉.

Tot snel !


Tot binnenkort,

ASSULABTelefoon: 0477 32 98 03

Mail: info@assulab.be

82 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page